8 yaş veya 160 bin km üzeri İkinci el araçların alım satımında ekspertiz raporu zorunluluğu 1 Nisan 2019'dan, 13 Ağustos 2019 tarihine uzatılmıştı. TS 13805 belgesini verecek olan firmalar, 13 Ağustos'ta bu uygulamanın hayata geçip geçmeyeceğini merak ediyor.
İkinci el otomobil alım satımında yaşanan sorunlar, mağduriyetler, Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan şikayetler ve Yargıtaya taşınan davalar, Hükümeti, kanuni olarak bu konuda önlem almaya sevk etti.
Çıkan kanun öncesi, ikinci el otomobil alım satımı "raporsuz" olarak noter huzurunda yapılıyordu.
1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen 8 yaş veya 160 bin km üzeri araçlarda oto ekspertiz zorunluluğu, noter sisteminin tamamlanamaması, Türkiye genelinde yeterince ekspertiz firmasının TSE alamamış olması ve galericilerin büyük çoğunluğunun hala yetki belgesine sahip olmaması gibi sebeplerle 13 Ağustos tarihine ertelendi.
Ekspertizburada.com sitesi yönetici Erkan Özgür, raporsuz satışların engellenmesini sağlayacak sorgu sisteminin Ağustos ayında noterlerin kullanımına açılmasını belediklerini ifade etti.
Bugün itibariyle Türkiye genelinde TS 13805 belgesi alan 384 firma bulunduğuna dikkat çeken Ekspertizburada.com sitesi yönetici Erkan Özgür "Belgelerini zamanında almayı başaran firmaların yaklaşık 8 ayı boşa gitmiş ve bu firmalar mağdur olmuş durumdalar. Bu firmalar mağduriyetlerinin giderilmesini, aldıkları belgelerin tarihlerinin 13 Ağustos olarak güncellenmesini bekliyor. Çoğu firma belgesini almak istese de bazı engellerden dolayı alamamış durumda. Bu engellerin başında da ruhsat sorunu geliyor. İstanbul'da bazı ilçelerde ruhsat alınabilirken bir çok ilçede ruhsat alınamıyor." dedi.
Bir diğer sorun ise, kanunun tam olarak kimleri kapsadığı tartışması... Sadece araç alım satımı yapan firmaları mı, yoksa araç satışı yapan şahısları da kapsıyor mu? sorusuna net bir cevap alınamıyor. Firmalar, bununla alakalı olarak TSE ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sormalarına rağmen bir cevap almadıklarını belirtiyorlar.
Kanunun sadece otomobil ticareti yapan firmaları kapsaması durumunda mağduriyetlerin önüne tamamıyla geçilemeyeceği aşikar.
Mevzuata göre bireysel olarak yılda sadece 3 otomobil alım satımı yapılabiliyor. Oto alım satımı yapan firmalar, günümüzde ek iş olarak otomobil alım satımı yapan kişilerin, yıl içinde eş, dost, arkadaş gibi değişik kişilerin üzerinden onlarca araç alım-satımı yaptıklarını, bu sebeple otomobil satan şahısların da oto ekspertiz raporu zorunluluğuna tabi tutulması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Rapor zorunluluğunun sağlayacağı şeffaflıkla, tüketici mağduriyetlerinin azalması ve ikinci el araç piyasasının daha da hareketlenmesi bekleniyor.