Genellikle ikinci el otomobil alımında ortaya çıkan hasar mağduriyeti sıfır araç alımında da yaşanmaya başladı. Farklı model ve bayiden alınan çok sayıda aracın kaza sonrası ya da alındıktan sonra yaptırılan ekspertizde önceden hasarlı olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar ikinci eldeki gibi sıfır araç alımında da mutlaka ekspertiz yaptırılması gerektiğini ifade ederken, hukukçular ise mağdurların bu tarz durumlarda iade, tazminat ve ekstra indirim gibi üç farklı yol izleyebileceğini belirtiyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla 1 Nisan 2019'dan itibaren ikinci el araç alış satış işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi zorunlu hale getirildi.
Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra noterlerde ekspertiz raporu olmadan satış gerçekleştirilmeyecek.
Eskpertiz tarafında ise yine aynı yönetmelikle getirilen düzenleme kapsamında TSE standartlarına uygun çalışan firmalardan alınan raporlar geçerli olacak ve verilen rapordan söz konusu firmalar yasal olarak sorumlu tutulacak.
5 bin kilometreye kadar satan sorumlu
Yine aynı düzenleme kapsamında alınacak araç satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometreye kadar satıcı işletmenin garantisi altında olacak ve garanti süresi veya kilometresi içinde arızalanan otomobil işletmeye teslim edilmesi halinde işletme tarafından arızanın on iş günü içinde giderilememesi halinde, tamirde geçen on iş gününü takip eden üç gün içinde araç sahibine ücretsiz ikame taşıt tahsis edilecek.
Tek mağduriyet ikinci elde değil
Bakanlık ikinci el araç satışında bu yönde bir adım atarak olası mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedeflerken tek mağduriyet ikinci el piyasasında yaşanmıyor.
Dövizdeki dalgalanma ile fiyatları minimum 80 bin TL'den başlayan sıfır otomobillerde alıcısını üzüyor.
Sıfır aldı kazalı çıktı
İstanbul'da bir bayiden yaklaşık 100 bin TL'ye aldığı sıfır otomobilini ekspertiz firmasına getirerek kontrol ettiren Erkan K., sıfır diye aldığı aracının sağ ön kapısında işlem yapıldığını öğrenince soluğu aracı aldığı bayide aldı. Ekspertiz firmasından aldığı raporları da otomotiv firması ile paylaşan şahıs, konunun çözümüne yönelik karşısında muhatap bulamayınca yaşananlara sitem etti.
Bu durum sadece Erkan K.'nın başına gelmiş münferit bir olay değil. Şikayet platformlarında kısa bir taramada çok sayıda bu yönde şikayetle karşılaşılıyor.
Işık vurulunca dolu hasarı çıktı
Yine farklı bir bayiden aldığı sıfır aracı ile yaptığı ilk ufak kaza sonrası servise giden Talha isimli şahsın, ustanın "Araç daha önce herhangi bir işlem gördü mü? " sorusu üzerine şüphelenerek gittiği ekspertiz firmasında özel bir ışık ile yakından bakılan aracının tavan, dirsekler ve bagaj bölgesinde dolu hasarı tespit edildi.
Şüphelendiren detaylar
Bir başka mağduriyette ise satın alındıktan 3-4 ay sonra yaşanan kaza sonrası önden hasarlı bir şekilde servise götürülen aracın arka kısmında işlem yapıldığı ortaya çıktı. Aracı satın aldıktan sonra gösterge panelinde jelatinin olmayışı, çiziklerin bulunması ve sistemde bayi satış müdürünün mail adresi gibi özel bilgilerinin kayıtlı olmasından kaynaklı aracın kullanılmış olmasından ciddi anlamda şüphe duyduğunu belirten Seval isimli şahıs yasal yollara başvurarak hakkını arayacağını belirtti.
Otomotiv firmasından şaka gibi cevap!
150 bin TL'ye aldığı aracını teslim almaya gittiğinde boyasında gördüğü tuhaflık üzerine bayi yetkililerine aracın fotoğrafını çektirerek en yakındaki ekspertiz firmasının yolunu tutan başka bir mağdurun aracında yapılan incelemede de çamurluk değişimi, sol ön kapıda boya, sağ arka kapıda ise cila tespit edildi. Aracı aldığı bayiye geri götüren şahıs kendisine bu tarz sökme takma işlemlerinin olabileceğine ilişkin cevap verilmesi üzerine konuyu yargıya taşımaya
hazırlanıyor.
100 bin araç açıkta bekliyor
Döviz kurlarında geçtiğimiz yaz aylarında baş gösteren beklenmedik artışın en fazla etkilendiği sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor. 47 otomobil markasının, gümrüklerde açık havada bekleyen yaklaşık 100 bin aracını Haziran ayına kadar çekmesi için Bakanlık ek süre vermişti.
Sıfır da olsa ekspertiz yaptırın
Bayilerin otoparklarında dolu benzeri doğa olaylarına maruz kalarak hasar gören araçlara boyasız göçük düzeltme işlemi uygulandığını ve bu işlemin gözle ya da makine ile anlamanın neredeyse mümkün olmadığını belirten Ekspertiz sektörü yetkilisi Şenel Aksoy, Türkiye'ye gemi ya da kara taşımacılığı ile getirilen araçların da yolda kazaya uğrayabildiğine dikkat çekerek sıfır araçta bile bir ekspertiz firmasına gösterilmesini öneriyor.
Galericilere uygun fiyatla satılıyor
Sigorta şirketleri ve bayii yetkilileri bu tarz araçları yaptırıp ya sıfır diye sattığını ya da galericilere bu araçları uygun fiyata verip onların elinden sıfır diye satışa çıkarıldığını belirten Aksoy, işini düzgün yapan firmaların ise bu hataları alıcıya bildirip ona göre indirimli satış yaptığını ifade etti.