2017 plaka değişikliği işlemleri nasıl yapılır? Plaka değişikliği randevusu nereden ve nasıl alınır? Plaka değiştirmek ne kadar? İkinci el araç alırken plaka değişimi nasıl yapılır? Satış yapmadan plaka değiştirebilir miyim? Plaka değişikliği süresi ne kadar? Plaka değişikliğinden vazgeçebilir miyim? Plaka değişikliği dilekçe örneği nasıldır?
Plaka Değişikliği ve Plaka Yenileme İşlemleri Arasında ki Fark
Plaka değişikliği ve plaka yenileme işlemleri birbirinden farklı uygulamadır. Plaka değişikliğinde satış yada farklı bir ile ikamet değişikliğinden dolayı plaka bilgilerinin tamamen değiştirilmesi söz konusu iken, plaka yenileme işleminde ise yıpranan, zayi olan, plaka bilgileri okunmayan bir plakanın yenisi ile değiştirilmesi söz konusudur.
Plaka Değişikliğini Nerede Yaptırabilirim?
İkinci el satın aldığınız aracın plakasını değiştirmek için yerleşim yeri adreslerinin bağlı olduğu trafik tescil kuruluşlarına başvurmanız gereklidir. Burada esas olan ikametinizin olduğu ilde ki trafik tescil şubelerine başvurmanız gerektiğidir. Konu hakkında ki ayrıntıları alt başlıklarda aktaracağız.
2017 Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır
İkinci El Araç Alırken Plaka Değişimi Nasıl Yapılır? Yeni Araba Aldım Plakamı Nasıl Değişirim?
Birinci Aşama: İkinci el araba aldığınızda satış ve devir işlemlerini Noterde yaptırmaktasınız. Noterde satış ve devir işlemlerini yaptırırken plaka değişikliği yapacaksanız eğer bu işlemi yapmak istediğinizi Notere bildirmeniz gereklidir.
İkinci Aşama : Noterde satış işleminin ardından plaka değişikliği için Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. Burada bu işlemi yapmak için sadece 1 aylık süreniz olduğunu unutmayınız. Noterde plaka değişikliği için talep edilen parayı yatırınız.
Üçüncü Aşama: Başvuru işlemi için bir alt başlıkta sıraladığımız belgeleri tamamlayınız.
Dördüncü Aşama : Aracınızın zorunlu sigortasını yaptırmış olunuz ve muayenesi bitmiş ise yeniden uzattırınız.
Beşinci Aşama: Trafik Tescil Kuruluşuna başvurunuzu yapınız. Bu işlem için bazı iller için randevu alınmak zorundadır. Bu konuda alt başlıklarda bahsedeceğiz. Başvuru yapacağınız trafik tescil şubesi sadece ikametinizin olduğu il sınırları içinde olmalıdır. Örneğin, Ankara’da ikameti bulunan bir kişinin İstanbul’da bu işlemi yapması mümkün değildir. Not: Noterde satış işleminin ardından alıcıya teslim edilen satış kağıdının altında hangi ilde ki trafik tescil şubeye başvuracağınız zaten yazılı olacaktır.
Altıncı Aşama: Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Şubeden plakanızı çıkarmak için size bir kağıt verilecektir.
Son Aşama: Daha sonra şoförler odasına giderek plakanızı çıkarıp tekrar Trafik Tescil Şubeye başvurmanız gereklidir.
Plaka Değişikliği Yapmak Zorunda mıyım?
İkinci el olarak satın aldığınız bir aracın plakasını değiştirmek zorunda değilsiniz. Hatta Ankara plakalı bir araç satın alıp, başka bir ilde ikamet eden bir kişi plakasını değiştirmek zorunda değildir.
Plaka Değişikliği Randevusunu Nereden ve Nasıl Alırım?
Plaka değişikliği için bazı illerde randevu almak zorundasınız. Özellikle büyük illerde randevusuz başvurmanız halinde çok büyük sıkıntı yaşayabilirsiniz. Randevu almak için o ilin emniyet müdürlüğü sayfasını ziyaret etmek zorundasınız.
Plaka Değişikliği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Araç sahibinin yada kanuni temsilcinin müracaatı gereklidir. Başvuran kişinin,
Nüfus Cüzdanı yada Yeni Kimlik Kartı (Üzerinde T.C. Kimlik Numarası yazman zorundadır)
Aracınızın eski trafik belgeleri ile plakası,
Zorunlu sigortasına dair poliçe,
Noter satışı yada geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi,
Şoförler odasından nakil dosyası,
Aracın muayenesinin devam etmesi gereklidir.
MTV borcunun ödenmiş olması gereklidir.
Araç Şirket Adına Alınmış ise Yukarıdaki Belgelere İlave Olarak Eklenmesi Gereken Belgeler
Ticari sicil gazetesi, ilgili oda sicil kayıt sureti ve imza sirküleri ibraz edilmelidir.
2017 Plaka Değişikliği Ücreti Ne Kadar?
2017 Plaka değişikliği ücreti 240 TL olarak belirlenmiştir. 2016 yılında bu ücret 226.50 TL’ydi. Bunun yanında trafik tescil bürosuna tekrar bir ödeme yapılması gerekmemektedir. Şoförler odasında dosya açtırırken ve Ek-1 formu için aile ücret alınmaktadır. Ek-1 formu doldurtmak istenirse 2017 yılı için 43 TL ücret ödeme yapılması gerekmektedir.
Satış Yapmadan Plaka Değişikliği Yapabilir miyim?
İki şekilde plakanızı değiştirme imkanına sahipsiniz. Bunlardan birincisi ikinci elden satın aldığınız aracın plakasını değiştirmek, diğeri ise farklı bir şehre taşınma durumunda plakanızı değiştirmektir. Dolayısı ile satış işlemi dışında sadece ikamet değişikliğinde ki bu farklı bir ile taşınmanız halinde plakanızı değiştirebilirsiniz.
Plaka Değişikliği Süresi Ne Kadar?
Plaka değişikliği süresi 2017 yılı için satış işleminin ardından sadece 1 aydır. Bu bir aylık süreyi aşmanız halinde plakanızı değiştiremezsiniz. Satış işlemi dışında ikamet değişikliğinde de bu bir aylık süre geçerlidir. Ayrıca ikamet değişikliğinde bu bir aylık sürenin ikametin değiştirildiği tarihten itibaren başladığını belirtmek isteriz.
Plaka Değişikliğinden Vazgeçebilir miyim?
Aracın satış ve devir işleminin ardından Noter de aracın plakasını değiştireceğinizi söylemeniz halinde Noterde ona göre işlem yapılır. Ve sizden plaka değişimi için ücret alınır. Bu 30 süre içinde plaka değişimini yapmazsanız yada değiştirmekten vazgeçmeniz halinde bir problem olmaz ve ödediğiniz ücreti geri alabilirsiniz.
Plaka Değişikliği İşlemlerinin Seyri
Noterde bildirdiğiniz değişim isteğinizden sonra bağlı olunan trafik tescil bürosundan randevu alınıp, yanınıza Araç Satış Sözleşmesi’ni, aracın ruhsatını ve araca ait zorunlu trafik sigortasını yaptırarak şoförler odasına gidilerek burada dosya açtırılması ve ek-1 formunun doldurulması gerekmektedir, burada ücret karşılığında Ek-1 formunu doldurmaktadır.
Buradan alınacak Ek-1 formu ve diğer belgeler ile birlikte trafik tescil büro amirliğine giderek başvuruyu yapmak gerekmektedir. Burada ruhsat ve diğer belgeler ile birlikte plaka sökerek ilgili trafik memuruna teslim edilir ve memurun size vereceği plaka bastırma belgesini de plaka basım yapılan yere vererek yeni plaka alınır ve trafik tescil memuruna tekrar gidilerek ruhsata işlemesi sağlanarak işlem bitirilir.
Plaka Değişikliğinde Dikkat Edilecek Hususlar
Aracın sigortası eski plakaya göre yaptırıldıktan sonra yeni plakaya zeyil işlemi yapılması gerekmektedir. Trafik sigortaları şehre göre değişiklik gösterdiği için aradaki fiyat farkı fazla ise araç sahibine iade edilecektir.
İkametim Değişti Plakamı Nasıl Değiştiririm
İkametinizin geçtiği ilde bulunan bir Nüfus Müdürlüğüne giderek ikamet değişikliği talebinde bulunarak yeni bir ikamet belgesi alınız.
Aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi olmadığına dair belgeyi almak için Vergi Dairesine gidiniz.
Ardından şoförler odasına giderek plakanızı değiştirmek için talebinizi iletiniz. Şoförler odasından size bir dosya düzenlenecektir. Bu dosya için sizden ücret de alınacaktır.
Şoförler odasından alacağınız dosyayı alarak Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubeye başvurunuz.
Bulunduğunuz ile göre randevu almayı ihmal etmeyiniz. Özellikle İstanbul için randevu almadan başvurmayınız.
Bütün evraklar ile Trafik Tescil Şubede gerekli ödemeyi yaptıktan sonra, plakanızı seçiniz. Yeni ruhsatınız düzenlenecektir. Yeni plaka talep fişinizi alarak plaka basılan yere gidip yeni plakanızı alınız.
Plaka basımı sadece 15 20 dakika sürecektir.
Yeni plakanın ardından sigorta aktarımı yapmayı kesinlikle ihmal etmeyiniz.