Son zamanlarda akaryakıta gelen zamlardan sonra vatandaş yakıt tasarrufu yapmanın yollarını aramaya başladı. Peki benzinli veya dizel otomobillerde yakıt tasarrufu nasıl sağlanır?Son zamanlarda akaryakıta gelen zamların ardı arkası kesilmiyor. Bu yüzden yakıt konusu, araç sahiplerinin sürekli yakındığı durum haline gelmeye başladı. Yakıt tüketimi araç özelliklerine veya motor hacmine bağlı olduğu kadar kullanım şekline de bir o kadar bağlıdır. Araç sahipleri araçlarının çok yaktığından şikayet ederler aslında yapılması gerekenler çok basittir. Peki araçlarda yakıt tasarrufu nasıl sağlanır? Hangi devirler arasında kullanılmalıdır? Yakıt tasarrufu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.
BAKIMLARI ZAMANINDA YAPTIRIN!
Yakıt tasarrufu yapabilmek için en önemli etken aracın bakımlarının tam olmasıdır. Motor yağını, hava filtresini ve bujileri düzenli olarak değiştirmeniz hem yakıt tasarrufu hem de aracınızın uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. Motorunuza ait kitapçıktaki bakım periyotlarını aksatmamaya özen gösterin. Eğer çok tozlu, çamurlu arazilerde kullanıyorsanız hava filtresini daha sık kontrol etmekte fayda var.
MOTORU ISITMAK İÇİN ÇOK BEKLEMEYİN!
Aracınızı 30 saniyeden fazla rölantide çalıştırmayın. Gitmeye hazır değilseniz aracınızı çalıştırmayın. Kışın hareket etmeden önce motorun ısınması için 1-2 dakika rölantide çalışması yeterlidir. Dururken ısıtmak yerine düşük devirde kullanarak yolda ısıtmaya gayret edin. Bir araç bir saat rölantide çalışırsa en az 1 litre ekstra yakıt tüketir.
ANİ HIZLANMADAN KAÇININ!
Motora bir anda yüksek hacimde yakıt ilettiği için, israfı artırır. Hızınızı, yavaş yavaş artırmayı deneyin. Gaz pedalına hiç basmamak, bazı durumlarda normalden daha fazla yakıt israfına sebep olur. Eğer yokuş aşağı gitmiyorsanız, gaz pedalına basmadığınız durumlarda bir süre sonra aracınız yavaşlar. Aracınızı hızlandırmak için gaz pedalına yüklenmeniz gerekir. Aracınız hızlandığında tekrar yakıt tasarrufu yaptığınızı zannederek, gaz pedalından ayağınızı çekerseniz, bir süre sonra tekrar yavaşlayacaksınız ve tekrar gaz pedalına yüklenmeniz gerekecektir.
otomobil-yakıt-tasarrufu
LASTİK HAVA BASINCINIZI KONTROL EDİN!
Lastik hava basınçları mutlaka aracın üreticisinin tavsiye ettiği değerlerde olmalıdır. Bu değer yakıt deposu kapağının altında ve aracın kitapçığında bulunabilir. Üreticinin belirttiği ebatta lastik kullanmaya özen gösterin.
VİTESİ BOŞA ALMAYIN!
En çok yapılan yanlışların başında ‘seyahat halindeyken vitesi boşa almak’ gelir. Yeni nesil araçlarda kompresör sistemi normal seyir halinde iken ayağınızı gazdan çektiğiniz anda devreye girer. Kompresörün devreye girmesiyle birlikte yakıt pompası yakıt çekmez ve bu sayede büyük oranda tasarruf sağlanır. Bu durumun fren pedalına daha az basmanıza da faydası vardır. Bu sayede hem yakıttan hemde fren balataların daha az aşınmasından büyük oranda kar edeceksiniz.
DOĞRU VİTESTE İLERLEYİN!
Birinci vites otomobile hareket vermek için tasarlanmıştır. Uzun süre bu viteste gidilirse yakıt tüketimi anormal miktara yükselir. Vites değiştirirken motorun üst devirlere çıkarmaktan kaçının. Her motorun maksimum devir sayısı ve en verimli çalıştığı devir aralığı vardır. Bu devir otomobilden otomobile değiştiği için teknik verilerine bakarak ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. Teknik verilerde 'maksimum tork' adı altında görülen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az yakıt tükettiği devirdir. Otomobilden otomobile değişmekle birlikte genellikle 2000-4500 d/d aralığında olan maksimum tork devrinde kalacak biçimde vitesler değiştirildiğinde yakıt tüketimi önemli ölçüde azalacaktır. Ancak hiç bir zaman fabrika verisi olarak açıklanan yakıt tüketimine ulaşmayı hayal etmeyin. Çünkü bu veriler 90 km/s hızda, rüzgarsız ortamlarda tespit edilen verilerdir. Otomobili yol ve trafik koşullarına uygun kullanın. Ne kadar kararlı ve sakin otomobil kullanırsanız o kadar az benzin tüketirsiniz ve otomobiliniz de o kadar az yıpranır. Otomobili akan trafiğin hızına uygun kullanın. Aksi kullanım sürücünün ani fren ve ani hızlanmalara ihtiyaç duymasından ötürü yakıt tüketimini artırır. Önünüzdeki araçla yeterli takip mesafesi bırakın. Sık sık şerit ve hız değiştirmekten kaçının. Yavaşlamak gerektiğinde, örneğin kırmızı ışığa yaklaşırken hızı koruyup ani frenle durmak yerine ayağınızı gazdan çekİp vites küçülterek otomobili motor kompresörüyle yavaşlatıp hafif frenle durmak yüzde 15-20 oranında daha az benzin tüketmenizi sağlar.
yakıt-tasarruf
SURATLI GİDERKEN CAMLARINIZI KAPATIN!
Açık camlar,100 km/saat hızda yüzde 4 ekstra yakıt sarfiyatına yol açar. Aracınızı 90 km/saat yerine 110 km/saat hızla sürdüğünüzde yüzde 10 daha fazla yakıt tüketirsiniz. Aracınızı 20 km/saat ve daha düşük hızla sürdüğünüzde yüzde 50 daha fazla benzin tüketirsiniz. Motorunuzu durdurmadan önce vitesi boşa alınız. Aksi durumda atık yakıt atılmasına sebep olursunuz. Alınan otomobilin yaşı ve 100 km'de tükettiği yakıt önemli bir bilgidir.
GEREKSİZ YERE FRENE BASMAYIN!
Aracın frenini ancak gerektiğinde kullanmak gerekiyor. Her fren, depodan birkaç damla yakıtın eksilmesi anlamına geliyor. Gereksiz yere gaz pedalına yüklenerek ani hızlanma, viraj veya kavşaklarda ani fren ve hemen gaza basmak yakıt sarfiyatını en çok artıran etkenler arasında yer alıyor.